Blog Etiquette

Deocamdata, NU.

Mi-am propus sa am aceasta pagina despre etica blogurilor…subiect ce ma intereseaza.

So, aseara a fost Netoo 5 , subiect etica blogurilor.

Tabara pro pentru un cod etic/deontologic al bloggerilor Iulian Comanescu si Adrian Cristea

Tabara contra : Bobby si Ionut Oprea

N-are rost sa reiterez ce a zis fiecare. Am sa spun de ce DEOCAMDATA SPUN NU unui astfel de cod.

In primul rand, in invalmaseala de aseara nu prea auzea dreapta ce zice stanga….s-a pornit de premise gresite si atunci cand pleci de la premise gresite nu poti sa ajungi decat la o concluzie eronata, ca asa e in logica.

De ce zic premise gresite? Zic pentru ca nu poti impune cuiva sau sa ceri cuiva sa adere la niste norme deontologice ale bloggerilor unor oameni care pur si simplu isi scriu gandurile personale pe net. Ca vorba aia, “de aia de jurnal online…”.

Trebuia sa se faca clar o departajare:

Ghid de bune practici, deontologie, etica , cum vreti voi, pentru bloguri tematice, care au la baza principiile jurnalistice…si in acest caz nu mai este necesar un cod pentru ca exista unul si eventual acesta sa fie adaptat.

Blogurile personale nu au nevoie de asa ceva pentru ca comentariile sunt oricum in mare parte moderate si cine nu vrea injuraturi pe blog nu le aproba…In ceea ce priveste continutul “porcos” de pe blogurile personale, acesta tine de bunul simt invatat la mama acasa si nu poti sa ceri cuiva sa adere la un cod de bune practici…fiecare o face pe pielea lui.

Blogurile coporate se pot departaja avand acel link de termeni si conditii sau mentionari ca sunt opinii personale ale angajatilor si prin urmare vor suporta consecintele

Blogurile corporate personale…cum e cazul terezei valcan de la cosmote sau dragos dehelean…iarasi sunt opinii personale si trebuie interpretate ca atare.

Blogurile tematice/profesionale/probloggeri se supun codurilor si deontologiei jurnalistice, si aici are dreptate atat iulian, cat si adrian, si manafu

Cum se poate realiza, face aceasta departajare, distinctie fata de restul care sunt in mod voit calomiatori si tendentiosi?

Am zis-o si aseara, dar era prea mare zarva : infiintarea unei asociatii, si intocmirea unui standard ocupational (problogger) si normele lui de aplicare.

Pentru aceste bloguri care vor sa furnizeze informatii credibile, chiar si sub forma de zvon, este necesar un cod asemanator codului deontologic al jurnalistului.

Insa, discutia abia incepe 🙂

2 responses

  1. v-ar trebui un standard. gmp – good manufacturing practice. asa ceva exista in toate organizatiile care se respecta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: