Cine face lobby in Romania?

Ce este lobby-ul? Iata ce spune wikipedia despre acest subiect:

Activitatea de lobby se refera la influentarea legitima a deciziilor politice, prin activitati de comunicare profesionist realizate, care implica expertiza legislativa, tehnici discursive si abilitati strategice.
Prin lobbying se intelege activitatea unui grup (sau persoana) care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte o pozitie sau sa ia o decizie care sa serveasca interesele legitime ale respectivului grup. In plus, prin lobbying (activitatea de lobby), factorii decizionali -parlamentarii, reprezentantii administratiei publice centrale si locale etc. – pot beneficia, prin intermediul acestor grupuri, de expertiza unor specialisti in diferite domenii.
In Romania este foarte persistenta confuzia intre trafic de influenta si lobby, multi oameni considerandu-le sinonime.

Asadar cine face lobby in Romania? Sau mai bine spus cine ar trebui sa faca?

Eu sunt un mare sustinator al initiativelor civice, al comunitatilor, a societatii civile in general. Cred ca fiecare ONG, asociatii de comunitati locale sau ale companiilor sau oamenilor de afaceri ar trebui sa se gandeasca si la aceasta metoda de schimba ceva in Romania.

De ce spun asta?  Dpdv legal si legislativ orice lege importanta ce se adopta in Romania este supusa dezbaterii publice iar partenerii sociali, aici amintesc de patronate si sindicate, isi aduc amendamentele in cadrul CES (Consiliul Economic si Social). Insa in mai toate cazurile amendamentele sub simple adnotari care nu se iau in considerare. Partenerii sociali se plang ca nu sunt luati in calcul, legile trec asa cum sunt, iar dezbaterea se limiteaza la zona de influenta a unui partid sau altul aflat la guvernare.

Dar daca asociatiile patronale sau ale ONG-urilor s-ar dedica si activitatii de lobby va spun ca altfel ar sta lucrurile. Amu’, eu stiu doar o sigura actiune de lobby, de prin 2007/2008 cand Greenpeace si alte ONG-uri au reusit sa aiba sustinerea unor parlamentari care au reusit sa bage legea mineritului fara cianuri in Parlament si care cred ca si s-a adoptat.

Intr-adevar activitatea de lobby este costisitoare iar procesul este lung, insa beneficiile ce rezulta sunt net superioare. Daca sindicatele, pe langa proteste si alte actiuni stradale, ar face serios lobby ar reusi sa creasca salariile minime la nivel de ramura, daca asociatiile oamenilor de afaceri ar face lobby impozitele pe profitul reinvestit s-ar micsora. Daca, ONG-urile ar face lobby s-ar face mai multe pentru comunitati.

Ma insel?

Probabil va ganditi ca romanul e roman si va face trafic de influenta. Ei bine, exista canoane, si chiar legi la nivel european care stabilesc clar ce este lobby si ce este trafic de influenta. Si la noi cred ca exista asa ceva in codul civil, daca nu ma insel.

Asadar, cine face lobby in Romania?

sursa foto:www.sodahead.com

2 responses

  1. Din pacate foarte, foarte putina lume. 😦 Lobby-ul implica pro-activitate, implica strategie, solutii, variante de propus decidentilor… asa ca nu este foarte atrgator pentru actorii romani care l-ar putea exploata cel mai bine: ONG-urile, sindicatele, chiar si patronatele.

    Dupa cum a aratat studiul PR Romania pe tema asta (http://www.pr-romania.ro/articole/lobby/1212-pr-romania-si-gfk-romania-prezinta-rezultatele-cercetarii-lobby-in-romania.html), lobby serios fac tot companiile multinationale prezente in Romania.

  2. Studiul mentionat de Rodica da un raspuns concret la intrebare. Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public cum că ar exista doar câteva companii care fac lobby în România, studiul arată că mult mai multe categorii de actori sunt implicaţi în activitatea de lobby. ONG-urile ocupă primul loc cu 38%, urmate de companiile multinaţionale (29%), doar 4% fiind companii specializate care desfăşoară activitate de lobby pentru şi în numele unor terţi.

    Detalii la: http://www.reglementare-lobby.ro/rezultatele-cercetarii-lobby-in-romania/

%d bloggers like this: