care e solutia pentru Rosia Montana?

Habar nu am! Insa cu siguranta nu exploatarea miniera a aurului prin metoda cianurilor. Pentru sustinatorii care ma vor intreba daca am fost acolo sa vad care e situatia, raspunsul este da. Am fost acolo si am fost si pe la Abrud care e pe langa Rosia Montana. Un oras mic, posomarat, sarac, unde lumea te priveste lung stiind ca nu esti de-al lor.

Noi ca romani cautam intotdeauna solutia cea mai simpla. Daca oamenii de acolo nu au facut altceva decat minerit e normal sa spui ca vrei sa faci minerit. Insa cati dintre cei interesati de zona, ONG-uri pro si contra, au oferit solutii pentru zona aceasta? Cate proiecte europene de reconversie profesionala s-au facut? Cate proiecte europene de finantare si dezvoltare a zonei s-au accesat?

Poate o solutie este agroturismul si de ce nu turismul istoric. Sunt atatea zone frumoase in zona. Sunt atatea biserici si monumente istorice care asteapta sa fie reconditionate si vizitate. In Europa, pentru fiecare biserica, cetate, castel, piatra ancestrala se platesc pe putin 3-4 euro de persoana. La noi de ce nu se poate?

As vrea sa incercam sa trecem peste momentul situatiei economice actuale care ne macina pe toti si sa privim spre viitor. Ce se va intampla peste 40-50 de ani cand RMGC va termina de exploatat zona? Oamenii vor cere iar sa se faca minerit. E adevarat ca ei vor sa puna o paine pe masa azi si nu peste 50 de ani. Insa, ma scuzati, dar daca tot suntem activisti eco si eco-nomici ar trebui sa vedem the big picture si sa analizam la rece si nu condusi de sentimente.

In definitiv, pentru orice problema exista o solutie, si nu una de mantuiala cum e obisnuit romanul ci una viabila. Trebuie doar vointa civica, nici macar politica, si mai multe fapte si mai putine vorbe. Responsabilitatea este a noastra si nu a statului. Si asta e valabil pentru orice zona din tara asta.

 

Advertisements
%d bloggers like this: