ce e jurnalismul?

Institutul Reuters de Studiere a Jurnalismului a realizat acu ceva vreme o colectie de raspunsuri la intrebarea: Ce e jurnalismul? Peste 400 de jurnalisti din intreaga lume au participat la studiu, din pacate Romania nu are niciun raspuns. Jurnalistii au fost rugati sa isi spuna parerea despre profesia lor, care sunt provocarile si cum este perceput jurnalismul la ei in tara. Mai jos sunt cateva exemple de raspunsuri:

 1. In Hong Kong, jurnalismul insemna mass media.
 2. Multi dintre jurnalistii din Egipt considera jurnalismul a 4-a putere in stat sau cainele de paza al societatii
 3. Jurnalismul in Germania este adesea numit al patrulea pilon al statului; drepturile jurnalistilor sunt mentionate in Constitutia Germaniei care garanteaza libertatea de exprimare.
 4. In Noua Zeelanda, jurnalismul urmareste principiul de raportare echitabila si echilibrata a stirilor si a problemelor care afecteaza comunitatea.
 5. In Brazilia jurnalismul a devenit mai putin analitic si investigativ in ultimii 10 ani, mai degraba el prezinta o descriere a realitatii/actualitatii.
 6. Definitia in Olanda: a aduna stiri pentru ziare si site-uri, job care poate fi facut liber.
 7. SUA au cea mai larga definitie a jurnalismului.
 8.  Definitia jurnalismului in Polonia este asemanatoare cu cea din Marea Britanie. Cea mai mare amenintare nu vine din partea bloggerilor ci din lipsa de profesionalism si tabloidizare.
 9. In Trinidad & Tobago, principul rol al jurnalistului este sa adune si sa disemineze stirile.
 10. In Japonia este dificil sa definesti jurnalismul intrucat nu exista echivalentul in limba japoneza a cuvantului jurnalist. Japonezii au imprumutat cuvantul jurnalism avand propria pronuntie: ja-narizumu, dar care este prost inteles si considerat sofisticat. Mai mult, acest cuvant este cumva diferit de news media. Cum se explica aceasta perceptie distorsionata?
 11. In SUA sunt doua tipuri de definitii ale jurnalismului. Definitia jurnalistilor, recunoscuta si de jurnalistii britanici, si care presupune integritate, obiectivitate, rigoare, etc. Apoi exista definitia ce critica utilizarea media. Si aici ne referim la ceea ce a devenit presa: mainstream media.

Raspunsurile detaliate le gasiti aici.

Prin urmare, care ar fi definitia romaneasca a jurnalismului?

1. Ce parere aveti despre profesia de jurnalist?

2. Care sunt provocarile meseriei de jurnalist?

3. Cum credeti ca este perceput jurnalismul in Romania?

%d bloggers like this: