Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010

La invitatia lui Dragos am raspuns si eu intrebarilor pentru Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2010:
  1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce? Sunt sofer si am vrea sa stiu ca in urma mea nu las doar noxe, prin urmare mi-a placut Petrom – sofez deci plantez. Si o problema care ma frustreaza, nu exista destule pubele, in Bucuresti, pentru a colectarea selectiva a deseurilor. Tocmai de aceea m-am bucurat cand  Coca Cola (colectare selectiva) si Ecorom (colecteaza selectiv) au devenit promotori ai acestei cauze.
  2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate? N-am stat sa monitorizez gradul de satisfactie personala. M-am bucurat pentru fiecare initiativa avuta de orice companie, indiferent de scopurile acestora. Cred ca in final cei care au cel mai mult de castigat sunt comunitatile, oamenii.
  3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011? As vrea ca investiile in CSR sa fie mult mai mari. N-as vrea sa ma uit in rapoartele financiare de CSR, care ar trebui sa fie publice, si sa constat ca bugetele s-au restrans drastic. Mai cred ca solutia in aceste momente sunt parteneriatele dintre institutiile publice si companiile private sau dintre ONG-uri si companii care in teorie ar trebui sa stie mai bine care sunt problemele si solutiile comunitatilor.
  4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii sa fie mai responsabile in 2011?
    (in contextul crizei economice, ne intereseaza daca esti dispus sa recompensezi companiile care se implica in rezolvarea unor probleme sau sa le sanctionezi pe cele care nu o fac).  De recompensat o companie nici nu se pune problema, nu acesta este scopul. Scopul este acela de a ajuta comunitatile sa isi puna in aplicare propriile proiecte iar companiile dispun de instrumentele logistice si financiare de a le facilita acest lucru. Mai sunt de parere ca problemele trebuie tratate mai mult la nivel local, cu ONG-urile din partile locului (pot fi si filiale sau sucursale) si cu autoritatile locale. Nici de sanctiuni nu se pune problema. As vrea sa cred ca nu exista rea vointa sau planuri ascunse in spatele programelror de CSR, ci doar probleme de natura administrativa si organizatorica sau , de ce nu, de intelegere si interpretare a proiectelor de CSR. Atat timp cat un proiect se face ca la carte, transparent, nu ai cum sa iti ratezi obiectivele. Atat timp cat proiectele de CSR se fac pentru comunitati si nu pentru companii totul este minunat, nu? 🙂

 

Advertisements

One response

  1. […] Buica, Mirela Teodorescu, Daniel Stefan, Florina Ratu, Liliana Ianculescu, Daniel Plescan, Andrei Chirica, Florin Glinta, Madalina Buzdugan, Aurel Racautanu, Ligia Adam, Anca Aldea, Crina Coranga, Alin […]

%d bloggers like this: