interviu cu jurnalist: Anca Arsene Barbulescu, Business Magazin

Anca Arsene Barbulescu, Business Magazin

1. Ce te deranjeaza cel mai mult la un PR-ist?

Dezinteresul fata de necesitatile jurnalistului, in favoarea propriilor obiective. Spre exemplu, in momentul in care cer anumite informatii, inseamna ca am intr-adevar nevoie acele informatii, nu de mult bla bla pe marginea subiectului, doar pentru ca respectivul PR trebuie sa bifeze ca a raspuns unei solicitari si sa comunice ce are de comunicat, indiferent de intrebari.

2. Care e cea mai buna metoda de a te contacta?

Depinde foarte mult de motivul pentru care un PR incearca sa ma contacteze. Daca ma suna sa-mi spuna ca mi-a trimis un comunicat si sa verifice daca l-am primit (sau eventual sa ma intrebe daca voi publica respectivul comunicat), mai bine s-ar folosi de “read receipt” (si ar citi urmatorul numar al revistei) ca sa afle asta. Pe de alta parte, atunci cand in discutie se pune adaptarea unei informatii pe care o au de comunicat la formatul si stilul revistei, un telefon este chiar indicat. Repet, depinde, dar sunt foarte usor de gasit – mail, telefon mobil, telefon fix, mess – cea mai buna metoda fiind totusi mailul.

3. Crezi ca majoritatea specialistilor in PR citesc macar titlurile articolelor pe care le scrii inainte sa te contacteze?

Tind sa cred ca da, dar mai sunt si cazuri in care nu se obosesc. Inca mai suna PR-isti la redactie cautand fosti colegi responsabili de domeniul IT&C care nu mai lucreaza insa de multa vreme la revista 🙂

4. Ai avut/ai facut vreodata vreun proiect/munca de PR? Daca da, cum a fost ca si experienta?

In afara de sfaturile ocazionale date pe marginea comunicatelor inca nedifuzate, nu am fost implicata in proiecte de PR. Nu as refuza insa o astfel de provocare. Cel mai important mi se pare pare pentru un jurnalist sa inteleaga munca unui PR si invers, asa incat colaborarea sa fie cat mai buna.

5. Care ar fi primul sfat pe care i l-ai da unui PR?

Relatia cu jurnalistul nu ar trebui sa fie o lupta. Chiar daca suntem de partea cealalta a baricadei, asta nu inseamna in mod neaparat ca suntem “the enemy”.

6. Ai participat sau poti recomanda un curs/seminar de PR training?

PR Forum, de exemplu, pentru ca abordeaza multe dintre problemele cu care se confrunta specialistii din PR si dezbate posibile solutii.

7. Exista vreun viitor pentru presa offline sau va urma o epoca a online-ului?

Teoretic exista, dar cel putin deocamdata este foarte greu de conturat. Probabil ca publicatiile offline se vor cerne, in timp ce numarul celor online va creste exponential. Eu cred foarte mult in online…

8. Inafara de ale tale, ce titluri mai citesti?

Bloguri multe… Google Reader e deschis in permanenta. Din presa locala, citesc frecvent Mediafax, ZF, Business Standard si Money Express. Iar dintre titurile internationale, NY Times, Financial Times, Businessweek, Forbes si Wired.

9. Care e cel mai groaznic caz de PR pe care l-ai intalnit?

Mai bine ma abtin 🙂 Am dat peste prea multi oameni foarte profi in PR ca sa arunc acum cu noroi in cateva exemple nefericite.

%d bloggers like this: