Carl Bildt, ministrul bloger

Rompres da o stire interesanta despre un ministru de externe suedez care detine un blog, Carl Bildt pe numele lui, si care este acuzat ca vorbeste prea deschis in jurnalul sau online, o activitate care ar fi incompatibila cu functia sa si care ar dauna canalelor traditionale de comunicare, potrivit detractorilor sai, relateaza AFP.

Blogul sau este destul de vizitat, in cateva saptamani de la deschidere a avut aproape 400 000 de vizite si sute de comentarii.

Este bine ca un ministru sau un parlamentar sa aiba blog ? Dupa cunostintele mele, la noi sunt cativa : Gabriela Cretu parlamentar PSD, Kelemen Hunor, parlamentar UDMR si cred ca ar mai fi si ministrul comunicatiilor dar nu ii mai stiu blogul (later edited www.zsoltnagy.ro 🙂 ).

Ce implicatii ar aduce un blog al unei autoritati ?

Poate fi citat in presa in cazul in care e un blog personal si nu unul de imagine? Personalitatile, VIP-urile, fie ele politice sau nu, pot avea un blog personal cu catelul si purcelul de acasa si frustrari si tot ce vreti voi?

Cat de credibil poate fi un blog al unui parlamentar (care are undeva mentiunea ca e pararea lui personala si nu exprima pozitia partidului sau a institutiei din care face parte) ?

E cool ca un parlamentar sa aiba blog?

Cum faci fatza atacurilor de pe bloguri? Le ignori? Nu cred ca e indicat, au fost dati jos ministri din cauza lor, vezi cazurile ajunse istorie de acum din Statele Unite.

Sunt mai multe intrebari dar ma opresc aici.

La astfel de persoane eu unul nu vad blogurile decat ca instrument de imagine si promovare…

Aaaa, eu unul as recomanda blogul cel putin unei parti din Parlament: Opozitia trebuie sa aiba blog, indiferent de culoarea politica.

Mai jos aveti articolul de pe Rompres:

 

Carl Bildt, ministrul bloger

Stockholm, 9 mar /Rompres/ РCarl Bildt, seful diplomatiei suedeze, este acuzat ca vorbeste prea deschis ̨n jurnalul sau online, o activitate care ar fi incompatibila cu functia sa si care ar dauna canalelor traditionale de comunicare, potrivit detractorilor sai, relateaza AFP.

De mai multe saptam̢ni, ministrul ̨n v̢rsta de 57 de ani povesteste zilnic Рsi adesea de mai multe ori pe zi Рcum ̨si petrece timpul si noteaza impresii pe un nou blog ̨n suedeza.

‘El nu poate sa fie doar o persoana privata când abordeaza chestiuni care tin de domeniul competentelor sale’, estimeaza profesorul în jurnalism de la Universitatea Goteborg Kent Asp, considerând ca Bildt ar trebui sa se limiteze la subiecte cu caracter privat.

‘Este o mare problema pentru ca nu este clar daca ministrul exprima puncte de vedere personale sau oficiale pe site-ul sau’, a declarat profesorul.

ÃŽnsa, în opinia lui Bildt, nu exista nici o confuzie în privinta autorului blogului. ‘Eu scriu. Sunt o persoana care este în acelasi timp si ministru de externe’, a explicat el.

Comentarii în privinta întâlnirilor sale oficiale, impresii generale despre actualitatea mondiala si reactii la articolele din presa alimenteaza jurnalul electronic al ministrului.

La 5 martie, el aborda actualitatea din Orientul Mijlociu: ‘un guvern de uniune palestinian nu va rezolva toate problemele si nu va raspunde la toate exigentele, însa daca alternativa este razboiul civil, haosul (…) de aceea trebuie sa lucram în aceasta directie’.

‘Sâmbata linistita în acest sfârsit de iarna ploioasa la Stockholm. ÃŽn exterior, lumea continua sa evolueze’, se putea citi la 24 februarie.

Bildt raspunde prin blogul sau si la criticile jurnalistilor, dupa ce a fost atacat de mai multe în diferite afaceri de la intrarea sa în functie în octombrie.

Dezvaluind ca în Finlanda si Estonia, sefi de stat si ai diplomatiei au, de asemenea, un blog, el a ironizat la 5 martie ‘amenintarea venita din Est’. ‘Unii percep sigur aceasta ca pe o amenintare. Altii ca pe o speranta’.

‘Exista o sete de informatie si m-am gândit ca ar trebui sa ne servim de toate tehnologiile de informare pentru a fi mai deschisi si mai accesibili’, a mai spus ministrul.

Nu toti împartasesc însa aceasta opinie.

‘Membrii guvernului au un mandat politic si tot ce fac ia din acest motiv o dimensiune politica (…) un membru al guvernului nu este un simplu om care sta pe chat’, considera jurnalistul Bertil Torekull într-un articol publicat în cotidianul Dagens Nyheter.

Potrivit lui, ‘noul rol dublu ambiguu al lui Bildt, în acelasi timp bloger privat si înalt reprezentant al guvernului, prezinta asemanari’ cu presedintele venezuelean Hugo Chavez care apare la televiziune în fiecare saptamâna timp de mai multe ore.

Luând partea ministrului, Peter Wolodarski, editorialist la Dagens Nyheter estimeaza ca blogul acestuia ‘este o completare binevenita a interviurilor si anchetelor oficiale, nu un substitut.

În orice caz, blogul lui Bildt se bucura de un mare succes. În câteva saptamâni site-ul a primit aproape 400.000 de vizite si sute de comentarii.

Fragmente recente din blogul ministrului suedez de externe (http://carlbildt.wordpress.com/):

8 martie
ÃŽnainte de a pleca la Bruxelles, unde are loc un summit: ‘Din motive care îmi scapa înca, suntem depusi în mod obisnuit în terminalul de navlu al aeroportului belgian. Nu e prea stralucitor. Camioane si cutii’.

‘La aceste reuniuni ale summitului, este obisnuit ca Parlamentul sa ia primul cuvântul. Gasesc ca este o rutina buna, Parlamentul European este mai important decât se crede’.

7 martie
‘Ai, înca o greseala în Expressen’, un coditian suedez. ‘Acum e în legatura cu fiul meu Nils, despre care se spune într-un articol ca are 11 ani. Fals, fals si iar fals! Are 15 ani. Acest gen de lucruri este important’.

‘Am avut timp azi sa am o reuniune de planning cu colaboratorii mei. Sa arunci o privire în agenda este întotdeauna ceva penibil. Toata lumea vrea sa fie pretutindeni în acelasi timp. ÃŽnsa trebuie gasit timp sa mai stam si pe acasa. ÃŽn mod cert, politica externa se deruleaza în strainatate’.

‘Probabil ca într-o luna o sa am timp sa cumpar si niste becuri noi. De ce se ard ele mereu?’

‘Ma concentrez acum pe ultimele pregatiri înainte de importantul summit al UE de mâine si vineri. Energia, mediul si climatul sunt subiectele centrale. Desi am un guturai’.

28 februarie
ÃŽn legatura cu Ciprul: ‘Ce putem face noi pentru a reda forta si sustinere eforturilor noastre pentru a reuni aceasta insula însorita? Nu vrem o tara divizata si împartita în Europa noastra’.

Advertisements

5 responses

 1. Later edited:
  Ca sa nu mi-o luati inainte, am realizat ca exista o mica greseala in textul Rompres. Si anume domnul ministru blogger suedez are in jur 417,296 de hits din 2005 incoa de cand are blogul si nu de cateva zile de lansare cum spun cei de la Rompres.

  Imi recunosc greseala, nu am verificat informatiile, deh mi-ar fi fost si cam greu caci blogul e in suedeza, noroc ca template-ul wordpress e in engleza si am pricepit si eu cate vizite a avut dl ministru.

 2. Dar ce zici de cancelarul Germaniei – Angela Merkel – si podcasturile ei saptamanale?

 3. Cum ziceam, ca si strategie eu as recomanda blogurile oamenilor politici insa sa fie facute cu simt de raspundere ca pana la urma e un instrument de “umanizare” prin relatii publice. E un altfel de public speaking cu o mai mare penetrare si un target mai bine pus la punct.
  Daca in Romania exista doar 3,3 milioane de conexiuni la internet iti dai seama ca pe langa Germania suntem mici copii inca. Nu mai pun in discutie blogging-ul profesionist de la noi care nu cred ca se face inca si bloggingul de la ei. La noi lumea se mai familiarizeaza inca cu notiunele despre blog, aud pentru prima oara, dapai sa le mai si includa intr-o strategie. Plus ca blogosfera romaneasca a inceput sa cresca dupa opinia mea abia in 2006, atat ca numar cat si calitativ. Nu inseamna ca suntem inca suficienti de buni sa integram blogurile in strategia de marketing sau de PR. Probloggingul la noi se limiteaza doar la Google Ad-Sense. Deocamdata 🙂

 4. Da, blogosfera e intr-o faza incipienta la noi – si trendul are toate sansele sa dispara inainte sa ajunga la potentialul sau maxim. Dar nu cred ca cineva nu e suficient de bun sa le integreze in strategie – dubiile mele sunt de partea receptivitatii unui astfel de mediu de comunicare.

 5. 1. Oamenii politici sunt numai o specie de oameni – cu catel si purcel in dotare; nu-i nevoie sa-i umanizam; doar sa-i ferim de dezumanizare, pericol extrem de intalnit;

  2. Un parlamentar nu e purtatorul de cuvant al unei institutii; el trebuie, e obligat sa-si exprime pozitiile; numai asa se poate verifica si daca reprezinta sau nu pe cineva; disciplina de partid nu poate veni decat dupa ce s-a ajuns la consens intre oameni si coerenta cu obiectivele urmarite; responsabilitatea nu are legatura cu tacerea

  3. Nu cred ca trebuie sa reducem totul la marketing politic; in cazul meu, de exemplu, e mai mult o compensare pentru ceea ce faceam – scris si dialog cu oameni inteligenti – si nu mai fac (la fel de mult)

  4. Cred ca are acelasi viitor pe care il are cetatenia la noi (daca reusim sa ne transformam din indivizi in cetateni, blogurile politicienilor pot fi mijloace de comunicare reale); cati catei si purcei aduce fiecare in peisaj, e problema de alegere individuala…

%d bloggers like this: