Ce sunt relatiile publice?

Daca m-ar vedea unii din profesorii mei mi-ar da in cap cand ar observa ca trunchiez un subiect inca nedeslushit in totalitate: Ce sunt relatiile publice? (definitie conceptuala sau instrumentala).

Rex F. Harlow, unul din tatucii relatiilor publice, a scris intr-un articol publicat intr-o prestigioasa revista, parca Public Opinion Quarterly:

“Toata lumea vorbeste despre relatii publice, dar se pare ca foarte putini cunosc semnificatia acestui termen”.

N-am de gand sa deslusesc misterul, asupra caruia se tot bat mai marii lumii in relatii publice de vreo 50-60 de ani. Voi incerca sa redau doar unele dintre cele mai cunoscute definitii ale relatiilor publice. Sunt 472 de definitii +- infinit, fiecare isi face propria definitie, nu? 🙂
Cea mai cunoscuta si mai acceptata in domeniu este cea a lui Harlow, nenea de mai sus, si si care zice cam asa:

Relatiile publice reprezinta functia manageriala distincta care ajuta la stabilirea si mentinerea unor limite reciproce de comunicare, la acceptarea reciproca si la cooperarea dintre o organizatie si publicul ei; ele implica managementul problemelor, ajutandu-i pe manageri sa fie informati asupra opiniei publice si sa raspunda cererilor opiniei publice; ele definesc si accentueaza obligatiile managerilor de a anticipa tendintele mediului; ele folosesc ca principale instrumente de lucru cercetarea si comunicarea bazate pe principii etice.

Institutul Britanic de Relatii Publice enunta candva urmatoarea definitie:

“Efortul planificat sa influenteze opinia publica prin buna reputatie si performanta responsabila, bazat pe acte satisfacatoare de comunicare bidirectionala”

International Public Relations Association -(IPRA)

“Relatiile publice sunt functia manageriala care evalueaza atitudinea publicurilor, identifica politicile si procedurile unui individ sau ale unei organizatii fata de interesul public, elaboreaza si executa un program pentru a dobandi intelegerea si acceptarea publicului.”

E suficient zic!:)

Prea multa teorie strica! 🙂

Conceptual dupa cum ati vazut e foarte greu sa definesti relatiile publice, de aceea cea mai la indemana metoda de a defini relatiile publice este prin ceea ce fac relatiile publice, adik instrumental: comunicate de presa, conferinte de presa (media relations), public speaking, comunicare interna, negociere, comunicare corporate, online, etc etc …asta chiar e culmea, TOATA LUMEA STIE CE FAC SPECIALISTII IN RELATII PUBLICE…

Cum nu stiti? Va baga in ziare!!!! :)))) 🙂

Advertisements

One response

  1. […] Functia manageriala a Relatiilor Publice La scoala ne-a invatat ca Relatiile Publice reprezinta functia manageriala distincta care ajuta la stabilirea si mentinerea unor limite reciproce de comunicare… […]

%d bloggers like this: