De ce nu ii plac jurnalistii pe pr-isti?

Mihaela Nicola,CEO The Grup, spunea intr-un articol de luna trecuta cum ca ar fi realizat anul trecut un studiu aprofundat In randul jurnalistilor. Au fost intervievati peste 100 de jurnalisti specializati pe economic, social, politic si chiar pe monden. Conform sursei de mai sus, eticheta pe care ziaristii, aproape unanim, au aplicat-o pr-istilor a fost de: neprofesionisti.

Acelasi subiect, de data asta luna asta, il abordeaza Andrei Savu, Senior Partner la Premium PR, ” daca exista PRisti slab pregatiti, care fac gafe si trimit materiale proaste, de ce le merge in continuare?”

Luna august, acelasi subiect pe Prwave .

Ce ne facem fratilor?


Subiectul acesta il urmaresc de mai multa vreme. Ca fost jurnalist, adik cam acu vreo 3 ani (chiar daca pentru putin timp), am observat aceeasi problema: proasta calificare a pr-istilor.

Lucrurile nu s-au schimbat de atunci. Discut adesea cu prietenii mei din presa, cu fostii mei colegi de problema asta. Nu inteleg de sunt sacaiti pentru materiale prost facute, sunt sacaiti cu telefoane de genul : “Cand apare? E pe prima pagina? Cate semne are? Poti sa mi-l trimiti si mie inainte?” .

Asa ceva nu se face!!!:( Odata trimis materialul inseamna ca a plecat intr-o forma aprobata iar jurnalistul poate sa faca ce vrea, sa scrie sau nu. Asemenea tratamente zic eu ca iti poti permite doar cu jurnalistii apropiati. Dar si atunci e oarecum periculos. Poti atrage atipatia lor.
Cred ca de aceea unii jurnalisti au schimbat tabara devenind pr-isti. Bun! Dar asta inseamna ca sunt buni pr-isti? Poate cel putin pe media-relations, pe celelalte divizii ale pr-ului depinde de fiecare si competentele acestuia.

Daca cerem sa se respecte deotologia jurnalistica trebuie mai intai sa o respectam pe a noastra, ii zice Codul etic al relatiilor publice, Viena 1965.

Parca tiu eu minte ca la scoala m-a invatat profu’ ca acele comunicate de presa nu sunt altceva decat niste articole de presa. So, atunci cand mai scriem un comunicat sa o facem dupa reguli: Cine, ce, cand, unde…si apoi cum si de ce ? (mult laudatul princiu al penei intoarse). 🙂
So, please lets go back to the begining. Let go back to school! 🙂 Cunostiintele de baza ar trebui sa fie chestiuni elementare si obligatorii, nu facultative. Altfel nu facem nimik.

Advertisements
%d bloggers like this: